Τι είναι η κάθετη κηπουρική; | Περιοδικό Garden Culture

0
Τι είναι η κάθετη κηπουρική;  |  Περιοδικό Garden Culture

Ο τέλειος τρόπος για να αυξήσετε την πιθανή παραγωγή τροφής σας σε έναν μικρό χώρο χωρίς να μειώσετε την ποιότητα της συγκομιδής! Ενώ η κηπουρική με τετραγωνικά πόδια έχει τις χρήσεις της, η κάθετη κηπουρική δίνει στα φυτά καλύτερη ροή αέρα, η οποία με τη σειρά της μειώνει τα προβλήματα παρασίτων και ασθενειών. Ακόμα καλύτερα, δεν περιορίζεστε στην ανάπτυξη στο έδαφος. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεστε καθόλου χώρο στο έδαφος!

κάθετη κηπουρική

Κάθετη κηπουρική σημαίνει μεγαλώνοντας, όχι έξω. Οποιοσδήποτε έχει περιορισμένο προϋπολογισμό θα βρει υπέροχο ότι είναι δυνατό να φτιάξετε το δικό σας σύστημα κάθετης κηπουρικής, είτε θέλει να καλλιεργήσει φαγητό σε παραδοσιακά μείγματα δοχείων είτε να το αυξήσει και να εφαρμόσει τεχνολογικές εξελίξεις στον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται φρέσκα, χωρίς φυτοφάρμακα φαγητό. Μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα σε κάθετες κατασκευές κήπων που έχουν σχεδιαστεί για καλλιέργεια χωρίς έδαφος, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Πιο προηγμένες μορφές καλλιέργειας κάθετα εκμεταλλεύονται τα υδροπονικά, υδροπονικά ή αεροπονικά συστήματα.

Το καλύτερο από όλα, είναι αυτό που το κάνετε. Καλλιεργήστε φρέσκα βιολογικά τρόφιμα για τον εαυτό σας σε χώμα ή κήπο με ανακυκλωμένα μπουκάλια στο μπαλκόνι. Ένας απλός υδροπονικός κήπος με πύργους ή δύο στο κατάστρωμα το καλοκαίρι που μετακινούνται σε εσωτερικούς χώρους για να συνεχίσουν να σας προσφέρουν φαγητό τον μακρύ, κρύο χειμώνα. Προσφέρεται για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, όπως ένας ζωντανός τοίχος, σε έναν κοινοτικό κήπο που μπορεί να τροφοδοτήσει τη γειτονιά. Η διατήρηση ενός μικρού δάσους με κήπους πύργων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν από πού προέρχεται το φαγητό ή οι τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις προσφέρουν πιο υγιεινή διατροφή σε όσους έχουν ανάγκη.

Αλλά οι δυνατότητες – μην σταματήσετε εκεί.

Η κάθετη κηπουρική είναι εξαιρετικά επεκτάσιμη. Και όταν εφαρμόζετε προηγμένη τεχνολογία σε μεθόδους καλλιέργειας χωρίς έδαφος, μπορείτε εύκολα να το μετατρέψετε σε μια τεράστια υδροπονική ή υδροπονική κάθετη φάρμα σε μια αποθήκη που μπορεί να τροφοδοτήσει μια ολόκληρη πόλη με τρόφιμα. Μπορεί κανείς να καλλιεργήσει στρέμματα και στρέμματα με φυλλώδη χόρτα, βότανα και άλλες μικρότερες καλλιέργειες τροφίμων σε πολυεπίπεδες στοίβες από όλες τις καλλιέργειες που αγαπούν τις γούρνες και τους δίσκους… σε ένα μικρό κλάσμα του χώρου που απαιτείται όταν καλλιεργούνται στο έδαφος. Οι υδροπονικοί πύργοι λειτουργούν εξαιρετικά και για την καλλιέργεια φράουλας, όπως ανακαλύπτουν πολλές μικρές φάρμες, μεταβαίνοντας από την καλλιέργεια έντασης εργασίας σε πύργους τόσο για U-pick όσο και για εμπορική παραγωγή.

Ενώ τα περισσότερα φυτά αναπτύσσονται πολύ καλά στην κάθετη κηπουρική, δεν συμπεριφέρονται όλα σωστά για την κατάσταση. Και πρέπει κανείς να σχεδιάσει πώς να φυτέψει έναν ζωντανό τοίχο, έναν πύργο κήπου, ακόμη και έναν κήπο τσέπης. Θέλετε τα πιο κοντά φυτά στην κορυφή, να ψηλώνουν σταδιακά καθώς εργάζεστε προς το κάτω μέρος. Ή καλλιεργήστε μία καλλιέργεια ανά μονάδα. Γιατί; Τα μεγαλύτερα φυτά πάνω από τα μικρότερα ρίχνουν σκιές, μειώνοντας την ποσότητα φωτός που λαμβάνουν. Τα φυτά τροφίμων δεν έχουν καλή απόδοση στη σκιά. Εάν πρέπει να καλλιεργήσετε μεγάλα φυτά, βάλτε τα στην κάτω σειρά, αν και τα αμπελουργικά φυτά εξακολουθούν να απαιτούν πέργκολα που δεν συνδυάζεται καλά με την πλάγια ανάπτυξη.

Υδροπονική και Υδροπονική Κάθετη Κηπουρική

Σε εμπορικά παραγόμενη κλίμακα, η υδροπονική και η υδροπονική κάθετη κηπουρική λειτουργεί εξίσου καλά στην πόλη όσο και σε μια αγροτική φάρμα. Μπορείτε να μεγαλώσετε με αυτόν τον τρόπο όλο το χρόνο σε εσωτερικούς χώρους ή εποχιακά έξω. Σειρές φυτών που αναπτύσσονται οριζόντια κατασκευάζονται εύκολα επί τόπου από σωλήνα PVC και ένα βασικό σύστημα ανακυκλοφορίας, όπως το NFT.

Άλλοι καλλιεργητές χρησιμοποιούν ένα σύστημα άμπωτης και πλημμύρας σε δίσκους στοιβαγμένους από το δάπεδο μέχρι την οροφή, καλλιεργώντας οτιδήποτε, από ζωοτροφές μέχρι μαρούλια, μικροπράσινα ή κόλιαντρο κάτω από τα φώτα. Και μετά υπάρχει ο κατακόρυφος κρεμαστός πύργος που σχεδιάστηκε από την Bright Agrotech που επιτρέπει την καλλιέργεια, ακόμη περισσότερων, φυτών ανά τετραγωνικό πόδι: σε ένα θερμοκήπιο, ένα κοντέινερ μεταφοράς, σε μια ταράτσα ή οπουδήποτε ριζώσει αυτή η φαγούρα για να αναπτυχθεί. Αυτά μεταφέρονται εύκολα στην αγορά χωρίς να συγκομιστεί το φυτό μέχρι να πουληθεί σε έναν καταναλωτή!

Εικόνα Ευγενική προσφορά του λουισγκόπα, iCreative, Tower Gardenκαι Bright Agrotech (αντίστοιχα).

Schreibe einen Kommentar