Το Seeing Is Believing: Urban Sheep and Shepherds

0
Το Seeing Is Believing: Urban Sheep and Shepherds

Πρόβατα, στην καρδιά των πόλεων; Σε όλη τη Βόρεια Αμερική, βλέπουμε τώρα πρόβατα και τους βοσκούς τους σε πάρκα και άλλες αστικές περιοχές. Είναι απλώς μια παροδική τάση ή μια χρήσιμη γεωργική πρακτική; Ποια είναι τα πραγματικά οφέλη από το να αφήνετε τα πρόβατα να βόσκουν στο γρασίδι της πόλης;

Αστική Προβατοτροφία

Ο Yvon Langlois, ένας αστικός βοσκός και τα πρόβατά του. (credit: Albert Mondor)

Οικολογική βόσκηση, μια ωφέλιμη τεχνική

Ήδη δημοφιλή στην Ευρώπη, τα πρόβατα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να υποκαταστήσουν τον εξοπλισμό κοπής και τα ζιζανιοκτόνα στη Βόρεια Αμερική. Τρώνε λίγα φύλλα δέντρων και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται σε δάση στη Βρετανική Κολομβία για να κόψουν το γρασίδι που φυτρώνει γύρω από φρεσκοφυτεμένα νεαρά δέντρα. Τα πρόβατα δίνουν στα δέντρα την ευκαιρία να αναπτυχθούν, αποφεύγοντας επίσης το glyphosate, ένα ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως στη δασοκομία του δυτικού Καναδά.

Οι ιδιοκτήτες ορισμένων αμπελώνων επιλέγουν επίσης την οικολογική βόσκηση. Για παράδειγμα, στον αμπελώνα Shelburne του Βερμόντ, τα πρόβατα βόσκουν με ζιζάνια που φυτρώνουν στη βάση των αμπελιών χωρίς να τρώνε τα σταφύλια. Από το 2016, οι κατσίκες χρησιμοποιούνται σε ορισμένα πάρκα στο Κάλγκαρι για τη μείωση του πολλαπλασιασμού των γαϊδουράγκαθων και άλλων ανεπιθύμητων χόρτων.

Αστική Προβατοτροφία

Ο Yvon Langlois, ένας αστικός βοσκός και τα πρόβατά του. (πίστωση: Albert Mondor)

Το Biquette’s Farm ιδρύθηκε πριν από επτά χρόνια από τη Marie-Ève ​​Julien Denis. Παρατήρησε την οικολογική βόσκηση ενώ ήταν σε ένα ταξίδι στη Γαλλία και εισήγαγε την πρακτική στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ. Η φάρμα της αποτελείται από 30 πρόβατα, δέκα από τα οποία ζουν στο πάρκο Maisonneuve το καλοκαίρι, κοντά στους Βοτανικούς Κήπους του Μόντρεαλ. Τα ζώα επιστρέφουν στη φάρμα Biquette κάθε φθινόπωρο για να περάσουν το χειμώνα με τα άλλα πρόβατά τους.

Φυσικές χορτοκοπτικές μηχανές

Τα πρόβατα τρέφονται κυρίως με πικραλίδες, τριφύλλι, πλατάνια και μερικά τυπικά χόρτα γκαζόν. Δεν τραβούν τα ζιζάνια, αλλά τα κόβουν στο έδαφος, και ως εκ τούτου, είναι πολύ αποτελεσματικά χλοοκοπτικά! Τα πρόβατα ελέγχουν επίσης τα ανεπιθύμητα ζιζάνια, αποδυναμώνοντάς τα μέσω της βοσκής και εμποδίζοντάς τα να σκορπίσουν τους σπόρους τους. Σε αντίθεση με τις κατσίκες, τα πρόβατα δεν τους αρέσει να τρώνε φύλλα δέντρων. προτιμούν να τρώνε φυτά που φυτρώνουν κάτω από το κουβούκλιο ενός δέντρου, όπως το κεράμι.

Αστική Προβατοτροφία

Παρόμοια με τις αγελάδες, τα πρόβατα καταπίνουν ολόκληρα χόρτα χωρίς να τα μασήσουν. Αργότερα, επαναφέρουν τα φυτά από το ένα από τα τέσσερα στομάχια τους, ώστε να μπορούν να τα μασήσουν ξανά μέχρι να μαλακώσουν, να τεμαχιστούν καλά και να είναι έτοιμα για πέψη.

Η φύση στην πόλη

Είχα την ευκαιρία να συναντήσω ένα κοπάδι αστικών προβάτων και έμεινα έκπληκτος όταν είδα τόσους πολλούς ανθρώπους να ενδιαφέρονται για αυτά τα ζώα, τα οποία είναι άνετα γύρω από τους ανθρώπους. Για πολλούς κατοίκους των πόλεων, ειδικά για τα παιδιά, είναι μοναδική εμπειρία να βρίσκονται τόσο κοντά σε ζώα χωρίς φράχτες ή περιβόλους. Τα αστικά πρόβατα προσφέρουν μια ιδιαίτερα ευεργετική εμπειρία και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός δεσμού μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης.

Ένας από τους βοσκούς μου είπε ότι μια φορά συνάντησε έναν ξέφρενο άντρα στο πάρκο που είχε μόλις περάσει ένα απαίσιο πρωινό στη δουλειά. Καθώς περπατούσε στο πάρκο, ο άντρας έπεσε πάνω στο πρόβατο και η ψυχική του κατάσταση άλλαξε δραματικά, λέγοντας στον βοσκό ότι ξαφνικά ένιωσε ήρεμος και χαρούμενος.

Αστική Προβατοτροφία

Ο Yvon Langlois, ένας αστικός βοσκός και τα πρόβατά του. (πίστωση: Albert Mondor)

Ευγενικά και περίεργα, τα πρόβατα εκτιμούν και δεν φοβούνται τα οικόσιτα ζώα, όπως τα σκυλιά. Ανησυχείτε για τη μυρωδιά; Η κοπριά προβάτων έχει πολύ λίγη οσμή και εξαφανίζεται γρήγορα! Η παρουσία τους σε ένα πάρκο είναι αρκετά ευεργετική αφού κόβουν το γκαζόν, το λιπαίνουν και κάνουν τον κόσμο χαρούμενο.

Είναι Hip To Be An Urban Shepherd

Στα αστικά περιβάλλοντα, οι βοσκοί είναι παρόντες περισσότερο για να διαχειριστούν το πλήθος παρά για να καθοδηγήσουν τα πρόβατα. Τα πρόβατα έχουν απίστευτη μνήμη της περιοχής. ξέρουν ακριβώς πού να βρουν το καλύτερο φαγητό. Επομένως, οι βοσκοί τους ακολουθούν περισσότερο παρά τους κατευθύνουν. Μετά τη βοσκή για λίγες ώρες, τα πρόβατα επιστρέφουν πάντα μόνα τους στη στάνη για να πιουν νερό.

Η Υβόν είναι βοσκός για το Biquette’s Farm εδώ και δύο χρόνια. Πολύ επιμελής, έρχεται να φροντίσει τα πρόβατα τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. Κάνει αυτή τη δουλειά από αγάπη και πάθος για αυτά τα ζώα. Το αγαπημένο του είναι το Cornoli, το γηραιότερο κριάρι στο κοπάδι. Τα πρόβατα τον αναγνωρίζουν και βγαίνουν να τον συναντήσουν μόλις φτάσει στη φάρμα, κυρίως για να παρακαλέσουν για μερικές αγκαλιές!

Ένας άλλος παθιασμένος βοσκός, ονόματι Annie, μου λέει ότι αυτή και μερικοί εθελοντές βουρτσίζουν τα πρόβατα όπως θα κάνατε με τα σκυλιά ή τα άλογα. Αυτό αφαιρεί τα γρέζια και άλλα υπολείμματα που έχουν πιαστεί στο μαλλί.

«Μένω όλο το καλοκαίρι εδώ με τα φυτά και τα ζώα», λέει η Annie. «Οι διακοπές μου περνούν στο Biquette’s Farm!»

Schreibe einen Kommentar